Abadia de Notre-Dame de L’Absie
< anterior Inici França Nova Aquitània Deux-Sèvres següent >

Deux-Sèvres

Aquest lloc de L’Absie hauria estat donat l’any 854 per Carles el Calb als monjos de l’abadia de Noirmoutier (Vendée) que s’havien refugiat en aquestes terres fugint dels normands. En aquella època hi havia dues esglésies. Aquell primer establiment monàstic no va tenir continuïtat ja sigui per les mateixes invasions normandes o pel trasllat dels monjos de Noirmoutier a un altre indret tot cercant un lloc idoni pel seu establiment. Hom estableix l’any 1095 com el de l’arribada de Pierre de Bunt a L’Absie, que va trobar en ruïna; amb la complicitat del bisbe de Poitiers va refer una església i es va establir prop seu, en un eremitori.

L'Absie
L'església actual de L'Absie

Cistercencs

Al voltant d’aquell assentament es va anar reunint una comunitat de seguidors de Pierre de Bunt fins que el 1120 Giraud de Salas hi va fundar un monestir amb presència de les autoritats eclesiàstiques, entre les quals el bisbe de Poitiers i l’abat de Cadohn (Cadouin, Dordonya) i va posar al seu davant el mateix Pierre de Bunt, amb el títol d’abat. Aquesta casa va patir els efectes de la guerra dels Cent Anys, que la va deixar pràcticament destruïda; es va refer durant la segona meitat del segle XV. A començament del segle XVI el monestir passava a estar encapçalat per abats comendataris. Poc després la casa fou ocupada pels hugonots en el marc de les guerres de Religió i entre el 1575 i 1576 els monjos foren expulsats i el lloc saquejat. Això va portar un període de decadència en el que es va intentar la seva reforma amb la vinculació a la congregació de Saint Maur, que no va reeixir. El 1735, en plena decadència, l’abadia fou secularitzada i els seus béns administrats pel capítol de La Rochelle. A part de l’església, ara molt modificada, les altres dependències monacals es trobaven en ruïnes i foren venudes després de la Revolució.

L'Absie
L'Absie el 1735