Abadia de Notre-Dame de Fontaine-le-Comte
< anterior Inici França Nova Aquitània Viena següent >

Viena

Aquesta canònica fou fundada per Guillem VIII, comte de Poitiers, i duc d’Aquitània (Guillem X) en una data incerta del seu govern, és a dir entre el 1127 i 1137. En aquell acte va donar el lloc de Fontaine-le-Comte a Geoffroy de Lauroux i els seus companys amb la finalitat que edifiquessin una església i s’hi establissin, alhora que dotava la casa amb béns i privilegis. Aquest mateix comte Guillem va fundar amb Geoffroy la canònica de Sablonceaux (Chatente Marítim). Hom creu que a banda de coincidir en el temps i en la persona del primer abat, després d’aquest, les cases van tenir un desenvolupament independent. L’any 1199 hi va passar a dependre l’abadia benedictina de Saint-Jean d'Orbestier (Vendée), que adoptaria la Regla de Sant Agustí.

Fontaine-le-Comte
Església de Fontaine-le-Comte

Canonges agustinians

Fontaine-le-Comte

Fontaine-le-Comte
Fontaine-le-Comte

Durant el segle XIII la casa va gaudir d’una època de prosperitat i el 1307 el papa Climent V li va confirmar el seus béns en una butlla. Més endavant va patir els efectes de les guerres dels Cent Anys i de Religió i a mitjan del segle XVI havia arribat a un estat de forta decadència i amb perill de ruïna. El 1654 l’abadia va passar a formar part de la congregació de Sainte-Geneviève, el que va donar un nou impuls a l’establiment però no va poder evitar que el 1756 aquesta casa fos unida a Saint-Hilaire-de-la-Celle, a Poitiers, a causa de la poca vitalitat. La Revolució, a finals d’aquell segle, va acabar definitivament amb el que quedava de l’abadia. Es conserva l’església, ara parroquial, i algunes construccions annexes.

Fontaine-le-Comte
Fontaine-le-Comte