Abadia de Notre-Dame de Sablonceaux
< anterior Inici França Nova Aquitània Charente Marítim següent >

Charente Marítim

Canònica agustiniana fundada el 1136 pel duc Guillaume X d’Aquitània, qui també la va dotar econòmicament donant unes terres a Geoffroy de Lauroux, organitzador dels primers canonges. La protecció de la casa ducal es va allargar en el temps i va permetre la construcció d’una gran església monàstica i gaudir durant el segle XIII d’una època de prosperitat. La casa va resultar afectada i malmesa a causa de la guerra dels Cent Anys, el que va obligar la seva restauració, ja en època gòtica. El 1568 el lloc va resultar saquejat i incendiat pels hugonots, i un altre cop el 1622. Després es va restaurar i el 1633 l’establiment fou reformat pels canonges de Chancelade, d’on hi va passar a dependre. A més l’església va passar a tenir també funcions parroquials. El 1723 consta el seu estat de ruïna que va comportar una nova campanya de restauració. L’establiment es va mantenir fins la Revolució, el 1791 es va posar a la venda. Durant el segle XIX els edificis van caure en ruïna, situació que es mantindria fins ben entrat el segle XX, durant la segona meitat d’aquest segle hom va procedir a la seva restauració i el 1986 s’hi va instal·lar una nova comunitat.

Sablonceaux
La canònica de Sablonceaux