Canònica de Santa Eulàlia del Camp

Beate Eulalie de Campo

Monestir de Montsió
Abans seu de la canònica de Santa Eulàlia del Camp
El claustre (c1400) segurament anterior a l'arribada de les dominiques
Il·lustració de la Guía general de Barcelona (1849)
Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona

L’església de Santa Eulàlia del Camp tenia un origen força antic, segons Pujades ja existia el 989, tot i que algunes fonts la fan més antiga, relacionant-la amb el lloc d’enterrament de la santa titular on el bisbe Quirze hauria aixecat una primera església en el segle VII. L’església estava apartada del nucli urbà de la ciutat, quan es va aixecar la muralla en aquest sector (sXIV) encara va quedar extramurs, prop del portal Nou. No es sap amb seguretat on era, s’ha situat al passeig de Lluís Companys i fins tot més lluny, cap la plaça de les Glòries.

Santa Eulàlia del Camp
Urna funerària de fra Francesc Botella (†1376)
Procedeix de la canònica de Santa Eulàlia del Camp
Museu Nacional d'Art de Catalunya, Barcelona

El cert és que en aquella església s’hi havia fundat una confraria, activa el 1140. El 1155 el bisbe Guillem de Torroja (1144-1171) va impulsar la creació d’una comunitat de canonges agustinians. Malgrat la manca de documentació, hi ha constància que en els anys següents el monestir va reunir un considerable nombre de possessions. El 1173 Alfons I el Cast va encarregar als canonges de Santa Eulàlia el culte de la capella del Palau Reial, ara coneguda com Santa Àgata però que llavors era dedicada a Santa Maria. També depenia d’aquesta canònica el priorat de Sant Pere de Cubelles. Durant el segle XIII va estar en funcionament un hospital annex, on hi havia donats i donades pel seu servei.

El 1292 i a causa de la insalubritat del lloc, els canonges es van veure obligats a abandonar-lo i foren acollits pels Frares del Sac en el seu convent situat a la plaça de Santa Anna, ara avinguda del Portal de l’Àngel. L'orde dels Germans de la Penitència de Jesucrist (coneguts popularment com frares del sac) havia estat suprimida el 1274 i la comunitat estava liquidant el seu convent. Finalment les comunitats de frares del sac i de canonges de Santa Eulàlia van unir-se, passant tots ells a ser canonges de Santa Eulàlia, amb residència a la plaça de Santa Anna. El 1420 aquesta comunitat es va fusionar amb la de Santa Anna, va passar a anomenar-se de Santa Anna i Santa Eulàlia i es va traslladar a aquell monestir. El lloc deixat fou ocupat el 1423 per les dominiques de Montsió.

Monestir de Montsió
Monestir de Montsió