Monestir de Santa Maria de Montalegre

Santa Maria de la Conreria / Santa Maria de Montalacris / Monte Alacri

(Tiana, Maresme)

Santa Maria de Montalegre
El complex de la Conreria

L'església de Santa Maria de Montalegre figura documentada indirectament des de l'any 1192, a començament del segle següent hom troba diverses donacions i deixes a favor seu i de la comunitat de donades que hi residia. Aquesta casa va anar adquirint certa importància i fins i tot el 1256 el bisbe de Barcelona li va donar l'església de Sant Fost, moment en què consta que la comunitat reunia a dotze monges, sota la direcció de la seva priora, Guillelma. Alhora, el bisbe Arnau de Gurb va regularitzar la seva situació posant la comunitat sota la regla de Sant Agustí.

La Conreria

Les canongesses es van mantenir en aquest lloc fins que l'any 1362 es van traslladar a Barcelona venent aquesta propietat a Santa Eulàlia del Camp. Després de l'establiment efímer d'uns ermitans i passar per altres mans, el 1415 la propietat fou adquirida per la cartoixa de Vallparadís. Els cartoixans van establir-se en aquest lloc de manera provisional, mentre bastien la nova cartoixa de Montalegre, en un indret situat més avall, a la mateixa muntanya. Un cop els monjos van ocupar el nou monestir, juntament amb la comunitat de Sant Pol del Maresme, aquest lloc va quedar com a centre administratiu de la casa i actualment és conegut per això com la Conreria. L'edifici medieval va desaparèixer a causa de les profundes modificacions efectuades durant el segle XVI i novament al segle XVIII. A partir del 1942 va ser la seu del Seminari Menor de Barcelona i ara és una casa de colònies de la Fundació Pere Tarrés.

La Conreria
La Conreria