Monestir de Nuestra Señora de la Anunciación de El Bueso

Monestir d’El Bueso / Hueso

(Urueña, Valladolid)

El Bueso
El Bueso

El monestir té el seu origen en una capella dedicada a la Mare de Déu construïda el 1450 pels ducs d’Osuna i que fou ocupada per ermitans. Poc després, el seu superior, Fernando Tibona, i una part d’aquella comunitat van adoptar l’hàbit dels predicadors vinculant-se al convent dominic de San Ildefonso de Toro. L’altra part de la comunitat fou expulsada i va adoptar la regla de Sant Benet amb el vistiplau de San Benito el Real de Valladolid i del papa.

El Bueso
El Bueso

La casa benedictina va esdevenir un priorat de Valladolid, la fundació de la qual es va formalitzar l’any 1460, ocupant provisionalment l’antiga capella i ermitori mentre s’havia d’aixecar el nou monestir. Les dificultats econòmiques i l’oposició de Fernando Tibona, que havia tornat al Bueso i ara marxava una altra vegada amb els dominics de Toro, van dificultar el seu desenvolupament. Finalment, les diferències van acabar amb la intervenció del bisbe de Palència i del mateix papa Pius II, amb una sentència del 1463. La comunitat va poder seguir amb la construcció del monestir, però el 1524 va quedar pràcticament destruït a causa d’un incendi.

Després va començar la seva reconstrucció, i el 1538 li fou atorgada la condició d’abadia, però va seguir depenent de Valladolid, la poca vitalitat va fer que el 1586 hom prohibís l’admissió de novicis. El 1595, en una operació d’intercanvi, fou lliurada a Santo Domingo de Silos (Burgos), i el 1607 a San Benito de Sahagún (Lleó). El 1722 va patir un segon incendi deixant-la en plena decadència malgrat la voluntat de reedificar-la. El 1789 es va proposar la seva dissolució i el 1793 el lloc fou cedit a San Benito de Valladolid en qualitat de priorat. Abandonat totalment a partir del 1835 va caure en ruïna, actualment les seves restes són escasses.