Monestir de Santa María de la Santa Espina

San Pedro de La Espina

(Castromonte, Valladolid)

La Espina
La Espina

Abans de la fundació de la casa cistercenca, en aquest lloc hauria existit un monestir benedictí, esmentat l’any 1088 i dedicat a sant Pere. La fundació cistercenca es va fer el 1147 gràcies a la iniciativa de la infanta Sancha Raimúndez, germana d’Alfons VII de Castella i Lleó. Per la fundació, Sancha va aportar l’antic monestir de San Pedro, i unes propietats a Santa María de Aborridos.

La Espina
La Espina

Una tradició, que actualment s’ha desestimat, deia que per la fundació, sant Bernat de Claravall hi va enviar un dels seus germans, Nivard de Claravall. El nom de la Santa Espina fa referència a una relíquia de la corona de Crist que s’hauria custodiat en aquest lloc i que alguns diuen que ja hi era abans de la fundació cistercenca. Aquesta casa tindria un ràpid desenvolupament i des d’aquí es van fundar altres monestirs de l’orde: Sandoval (Lleó, 1167) i Santa María de Valdeiglesias (Madrid, 1177).

En canvi, la construcció del monestir es va desenvolupar d’una manera més lenta, amb una primera època, des de l’arribada del Cister fins al segle XIII, després s’aniria ampliant i reconstruint algunes de les seves dependències, especialment després del seu ingrés a la Congregació Cistercenca de Castella. El 1731 va ser víctima d’un incendi que el va afectar en bona part. A partir de la desamortització va caure en l’abandó fins que fou recuperat com a granja agrícola, actualment és propietat de la Junta de Castilla y León, que hi continua l’activitat docent.

La Espina
La Espina