Castella i Lleó
Monestir de Nuestra Señora de Retuerta
< anterior Inici Espanya Castella i Lleó Valladolid següent >

Valladolid

La fundació d’aquest monestir està molt relacionada amb la de La Vid (Burgos) i com aquell, envoltat de punts foscos i de relats llegendaris que fan difícil la seva interpretació. Hom parteix de dos personatges: Sancho Ansúrez y Domingo Gómez de Campdespina d’origen nobiliari i que haurien professat a l’abadia de Saint-Martin de Laon (1130-31). De retorn a Castella van portar a terme dues fundacions importants: Santa María de La Vid i aquesta de Retuerta. Curiosament aquestes dues fundacions es relacionen amb els comtes d’Urgell, que també van tenir molta influència en la casa de Bellpuig de les Avellanes, fundada posteriorment i totes tres premonstratenques.

Retuerta
Monestir de Retuerta

Premonstratencs

Retuerta
Retuerta

La intervenció d’Ermengol VI d’Urgell (la germana del qual, Estefania, havia fundat també el proper monestir cistercenc de Valbuena l’any 1143) fou la de cedir el 1145 uns terrenys a Fuentes Claras on es va instal·lar la primera comunitat. El mateix any va fer donació, entre altres béns, del lloc de Retuerta on ja hi havia l’església de San Martin i que finalment seria l’emplaçament definitiu d’aquesta casa.

Retuerta

El monestir premonstratenc es va desenvolupar gràcies al suport de la reialesa fet efectiu mitjançant donacions i privilegis, la seva pròspera situació li va permetre portar a terme noves fundacions, com ara Santa María de Aguilar de Campoo, San Pelayo de Arenillas, Santa Cruz de Ribas... entre altres. Després d’un període de decadència, la casa es va reformar i amb això es va convertir en el cap de l’orde de la circària Hispànica. El lloc fou víctima d’un incendi l’any 1660 i es va haver de reconstruir. La vida monàstica va acabar amb la desamortització i va passar a mans particulars que el van convertir en explotació agrícola. Actualment el lloc ha estat adaptat com establiment hoteler.

Retuerta

Retuerta