Galícia
Monestir de San Clodio de Ribeiro / Santa María de San Clodio
< anterior Inici Espanya Galícia Ourense següent >

Ourense

Aquest monestir, tot i les llegendes que situen el seu origen al segle VI, fou fundat i dotat per Álvaro i Sabita el 928 com a monestir mixt. Cap el 1100 seguia la Regla de Sant Benet, el 1185 el papa Luci III el va donar a l’església d’Ourense. Hom ha dit que el 1225 va afiliar-se al Cister, però hi ha autors que situen aquest canvi al segle XV i no de forma segura fins el 1451.

San Clodio de Ribeiro
San Clodio

San Clodio
San Clodio

El 1446, quan va morir l’abadessa del monestir femení de San Miguel de Bóveda, l’abat de San Clodio va intentar fer-se amb la seva propietat i fins i tot el 1451 el papa Nicolau V va actuar a favor seu, però el bisbe d’Ourense va aprovar el nomenament d’una nova abadessa (1452) el que va frenar l’annexió a San Clodio. Finalment un cop morta la nova abadessa i abans d’un nou nomenament, el 1477 l’abat de San Clodio va ocupar per la força el monestir de San Miguel annexant-lo al seu el 1482 i acabant amb la comunitat femenina. El 1536 va ingressar a la Congregació Cistercenca de Castella.

Amb la desamortització, els monjos foren desallotjats i el monestir ocupat per una caserna, però a finals del mateix segle es va poder recuperar la seva funció religiosa. Ara és un hotel.

San Clodio

San Clodio