Monestirs de Nova Aquitània
Monestir de la Sainte-Croix de Bordeus
< anterior Inici França Nova Aquitània Gironda següent >

Gironda

Es tractaria d’una fundació molt antiga, possiblement un establiment monàstic existiria en aquest lloc des del segle VI, però no figura esmentat fins el 643 en relació a un personatge, sant Mommolin. El lloc hauria estat saquejat per la invasió sarraïna, refet en època carolíngia i destruït una altra vegada a mitjan segle IX. Fou el comte Guillaume Sanche de Bordeus qui va restaurar, dotar i protegir la casa abans del 998. El monestir va esdevenir un centre de poder molt important, amb una llarga sèrie de priorats dependents. Aquesta vitalitat acabaria amb un cert relaxament de costums, l’entrada d’abats comendataris i finalment les guerres de Religió, que el van afectar profundament. Restaurat monàsticament al segle XVII amb l’arribada de la congregació de Saint-Maur, els quals van portar a terme noves construccions. Després de la Revolució, el monestir es va dedicar a centre assistencial i escola de belles arts, l’església va prendre la categoria de parroquial i va patir els efectes de restauracions fora de mida, amb el canvi de la fisonomia de la façana i la seva decoració.

Sainte-Croix de Bordeus
Sainte-Croix