Notre-Dame d’Obasina, Obazine o Aubazine
< anterior Inici França Nova Aquitània Corresa següent >

Corresa

L’origen del monestir es troba en un ermitatge establert en aquest lloc per Esteve de Vielzot (també conegut com Esteve d’Obasina), i el seu company Pere. Aviat es van anar aplegant alguns seguidors al seu costat i arran això hom va prendre la determinació d’oficialitzar l’establiment obtenint el vist-i-plau episcopal per establir un monestir. Hom considera que el monestir fou fundat, és a dir autoritzat, el 1127. Malgrat la voluntat dels seus impulsors de retirar-se de manera solitària, aviat va esdevenir un cenobi on es practicava la vida comunitària tot i que amb unes normes d’aïllament i silenci molt estrictes. Cap el 1130-1134 van cercar un lloc per bastir un monestir, més apte per atendre la àmplia comunitat que ja s’havia aplegat. El 1135 Esteve es posava al front de la nova casa malgrat les reticències demostrades a causa de la seva inclinació per l’eremitisme.

Obasina
Façana de l'església del monestir d'Obasina

Obasina
Obasina

Obasina
Obasina

En aquella època fundacional la casa no seguia cap regla coneguda i es regia per unes normes particulars molt estrictes que incloïen també el treball manual, els monjos participaren molt activament en la construcció dels espais conventuals. El mateix any de 1135 Esteve va visitar la Grande Chartreuse atret pel sistema de vida cartoixà que en aquella època estava prenent forma. Tot i la voluntat d’arribar a un acord amb els cartoixans, aquest no va ser possible segurament a causa de l’elevat nombre de monjos d’Obasina, que els cartoixans havien limitat, i la llunyania dels dos cenobis que desaconsellava l’afiliació. Tornat a Obasina va prendre la determinació de convertir-se en un establiment monàstic plenament cenobític i continuaren amb la construcció del monestir tot dubtant entre esdevenir una canònica regular o bé adoptar alguna regla monàstica i alhora regularitzar la comunitat femenina que s’havia format de manera paral·lela a la masculina en el mateix lloc, el 1140 va començar la construcció del monestir per les monges.

Obasina
Obasina

Obasina va entrar en contacte amb el monestir de Dalon (Dordonya) que feia poc havia adoptat la regla cistercenca, monjos de la comunitat de Dalon van instruir la nova casa en la regla i costums del Cister. El 1142 es va consagrar la nova abadia cistercenca d’Obasina i la femenina de Coyroux, al seu costat. Gràcies a la trajectòria anterior i a la seva solidesa, aviat es van fundar des d’aquí les noves cases de Bonnaigue (Corresa, 1140), la Valette (Cantal, 1143) després traslladada de lloc, i la cel·la de La Frenade (Charente, c1140), entre altres. Tot i així no fou fins el 1147 que la casa adoptà oficialment la Regla del Cister tot i que en els anys següents encara es treballava en l’adaptació als nous costums. El 1156 començava la construcció d’una nova església i el 1159 morí Esteve, el fundador.

Obasina
Obasina

Obasina
Obasina

El monestir cistercenc va viure un llarg període de prosperitat, les seves possessions s’estenien arreu i la comunitat era molt nombrosa. El 1279 les restes del sant fundador foren traslladades de la sala capitular a l’església, les relíquies es van dipositar en una tomba decorada amb belles escultures, que encara es conserva. La guerra dels Cent Anys va afectar la casa i les seves possessions i poc a poc s’aniria desenvolupant un poble al seu voltant, més endavant també patiria amb les guerres de Religió. Al segle XVIII la casa es trobava en decadència i l’església en perill de ruïna, el que va aconsellar l’enderroc de sis dels nou trams de la seva nau, reduint dràsticament les seves dimensions. La vida comunitària va acabar amb la Revolució.

Obasina
Obasina