Monestirs del
País del Loira
Abadia de Toussaint d’Angers
< anterior Inici França País del Loira Maine i Loira següent >

Maine i Loira

Aquesta abadia té el seu origen en una institució de caire assistencial fundada a la ciutat d’Angers abans de l’any 1047 (probablement l’any 1040) pel canonge Giraud. Aquella almoina fou fundada per donar suport als necessitats en cas de malaltia i un lloc d’enterrament a la seva mort, és per això que disposava d’un oratori i d’un cementiri. La gestió de l’almoina fou lliurada al capítol de la catedral que hauria de fer-se càrrec del funcionament de la nova institució. Poc després de la fundació i abans del 1049, el comte Jofré II Martell la va lliurar a l’abadia benedictina de la Trinité Vendôme (Loir i Cher) que ell mateix havia fundat, amb el vist-i-plau episcopal i el compromís de continuar mantenint la seva tasca assistencial. L’acord es va oficialitzar el 1049, però la seva duració fou curta, ja sigui a causa de la fundació des de Vendôme del nou priorat de Saint Sauveur o bé per la dificultat de mantenir la tasca assistencial, oposada als costums benedictins, cap el 1056 la casa va retornar al capítol de la catedral.

Toussaint d'Angers
Abadia de Toussaint

agustinians

Toussaint d'Angers
Abadia de Toussaint

Toussaint d'Angers
Abadia de Toussaint
Galeria David d'Angers

Gràcies a una iniciativa del bisbe Renaud, cap el 1102-1103 hi van arribar els primers canonges regulars procedents de Saint-Pierre d’Airvault (Deux-Sèvres), no sense l’oposició de Vendôme que va intentar recuperar la seva possessió. Un cop afermats els canonges, la casa es va anar desenvolupant i aviat va esdevenir una abadia (al menys des del 1118). Hi ha constància del seu estat de decadència a partir del segle XIV. Al segle XVII, quan encara mantenia el seu caràcter assistencial, la casa fou reformada unint-la a la congregació de Sainte-Geneviève (1624) que també es va encarregar de la seva reconstrucció física. Arran de la Revolució, el lloc va passar a mans públiques i fou ocupat per instal·lacions militars fins el seu abandó. Actualment el lloc és la seu de la Galeria David d’Angers que s’ha instal•lat sobre les ruïnes de l’antic establiment monàstic.

Toussaint d'Angers
Abadia de Toussaint