l'Illa de França
Sena i Marne

Altres monestirs (sense pàgina pròpia)

Hiverneau
Canònica d'Hiverneau
Hiverneaux / Iverneaux

Hom considera que aquesta canònica agustiniana fou fundada el 1226 per Lluís IX de França després de la mort del seu pare. Va quedar sota la tutela de l’abadia de Saint-Victor de París però més endavant va passar a la congregació de França. Poc després de la seva fundació s’hi va afegir la comunitat de Monthéty, casa situada molt a prop i que va desaparèixer. El 1630 va quedar pràcticament deshabitada, però es va poder recuperar mínimament i mantenir-se fins la seva supressió, el 1784. Hi ha restes del monestir en una granja transformada en establiment hoteler.

Champeaux
Saint-Martin de Champeaux

La col·legiata de Saint-Martin de Champeaux, de la que es conserva un edifici de grans dimensions, fou la successora d’un antic establiment monàstic (probablement un priorat) instaurat per santa Fara (+ 655, germana del bisbe de Meaux, sant Faró) després de fundar la gran abadia de Faremoutier (Sena i Marne) de més recorregut, però ara desapareguda. Un document de l’any 984 esmenta l’abadia de S. Martini in Campellis, però al voltant del 1100 ja s’hi havia establert una col·legiata secular relacionada amb la canònica de Saint-Victor de París. El capítol de Champeaux es va mantenir fins la Revolució, l’edifici i mobiliari que es conserva és d’aquesta darrera època.

Champeaux

Provins
Abadia de Mont-Notre-Dame-lez-Provins
Segons l'Armorial général de France, s XVIII
Bibliothèque nationale de France

El monestir cistercenc femení de Mont-Notre-Dame fou fundat el 1230 a les rodalies de Provins, es va posar sota la tutela de l’abadia de Preuilly (Sena i Marne). El 1358, durant la guerra dels Cent Anys, va quedar molt afectat i la seva comunitat es va dispersar, el 1379 era propietat de Preully però el lloc estava en ruïnes. El 1648 es va recuperar amb una nova comunitat però el seu recorregut fou curt i es va suprimir definitivament el 1751, convertint-se en una explotació agrícola coneguda encara com Filles-Dieu.

Saint-Père de Melun
Gravat núm. 135 del Monasticon Gallicanum
Bibliothèque nationale de France

Tradicionalment hom considera que aquesta abadia fou fundada en el segle VI i que es va perdre posteriorment a causa de les invasions normandes. La primera notícia documentada parla de la seva reconstrucció el 991. El 1159 es consagrava la seva església però tot plegat va quedar pràcticament destruït a causa de les guerres dels Cent Anys i de Religió, aquesta darrera destrucció va tenir lloc el 1590. El 1644 hi va arribar la congregació de Saint-Maur que la va reconstruir totalment. Suprimida amb la Revolució, les seves dependències foren utilitzades com a seu de l’Arxiu del Departament de Sena i Marne i actualment són ocupades per l’Hôtel del Département.

Saint-Père de Melun
Saint-Père de Melun

Saint-Père de Melun
Saint-Père de Melun

Saint-Sauveur de Melun

Sobre una església de fundació antiga es va establir un priorat de canonges agustinians primer vinculat a Saint-Victor de París i des del 1170 a l’abadia de Saint-Séverin de Château-Landon (Sena i Marne). Secularitzat el 1690 i poc després desafectat.

Saint-Sauveur de Melun. Claustre
Dibuix publicat a Notice historique et archeologique sur le prieuré Saint-Sauveur, de Melun

Restes del claustre

Saint-Faron de Meaux
Gravat núm. 59 del Monasticon Gallicanum
Bibliothèque nationale de France

Monestir fundat en el segle VII per sant Faró, bisbe de Meaux, dedicat a la Sainte-Croix fou ocupat per monjos de l’abadia de Luxeuil (Alt Saona) seguidors dels costums de sant Columbà. Més endavant va canviar la seva advocació per la de sant Faró. Molt afectat per les guerres de Religió fou restaurat a partir del 1615 amb l’arribada de la congregació de Saint-Maur. Tancat amb la Revolució, el lloc fou ocupat per un hospital.

Saint-Pierre de Rebais
Gravat núm. 60 del Monasticon Gallicanum
Bibliothèque nationale de France

Monestir fundat el 636 per sant Audoè (Ouen, c600-684) que més endavant esdevindria bisbe de Rouen. Era una casa seguidora dels costums de sant Columbà. Al segle XVII, després de les guerres, es trobava en plena decadència i hi va arribar la congregació de Saint-Maur, però malgrat els esforços el 1776 es va convertir en escola militar. Pràcticament ha desaparegut.

Cercanceaux
Abadia de Cercanceaux

Monestir cistercenc fundat el 1181 pel mariscal de França Henri I de Mez amb la intervenció de l’abadia de la Cour-Dieu (Loiret) que hi va enviar la primera comunitat. Després de passar per les guerres dels Cent Anys i de Religió, fou suprimit amb la Revolució, el 1791. Encara es conserven algunes estructures de les dependències monàstiques.

Filiació de Cercanceaux
Segons l'Originum Cisterciensium
(L. Janauschek, 1877)

Abadia de Cîteaux (Costa d'Or)
Abadia de la Cour-Dieu (Loiret) / 1119
Abadia de Cercanceaux / 1181

Jouy
Abadia de Jouy

Monestir cistercenc fundat per Teobald II de Xampanya el 1124 amb monjos de l’abadia de Pontigny (Yonne). La seva església fou consagrada el 1220 pel bisbe de Sens. Tancada amb la Revolució, malgrat els enderrocs encara es conserven alguns elements d’aquesta casa.

Filiació de Jouy

Abadia de Pontigny (Yonne)
Abadia de Jouy / 1124
Abadia de Bonlieu (Gironda) / 1141
Abadia de la Noë (Eure) / 1145
Abadia de Pontaut (Landes) / 1151
Abadia de Sellières (Aube) / 1168

Abadia de Barbeau
Il·lustració d'Antiquités nationales, ou, recueil de monumens... (1791)

Monestir cistercenc aixecat a la riba del Sena per voluntat de Lluís VII de França que s’hi va fer enterrar. Suprimit amb la Revolució, ara l'abadia pràcticament ha desaparegut.

Filiació de Barbeau

Abadia de Preuilly (Sena i Marne) / 1118