Monestirs
Monestirs de Nova Aquitània
Abadia de Notre-Dame de l’Étoile
< anterior Inici França Nova Aquitània Viena següent >
castellano
cercador contacte facebook

Viena

L’origen d’aquest monestir cistercenc està relacionat amb Isembaud, impulsor de diversos cenobis amb base eremítica per la regió. El fundador va fer-se monjo probablement a Fontgombault (Indre) i va esdevenir abat de Saint-Pierre de Preuilly (Indre i Loira). Cap el 1120 va abandonar el monestir de Fontgombault, on havia tornat, i va començar la seva activitat fundadora de comunitats aïllades. Un dels establiments que fundà es trobava al lloc de Font-à-Chaux, que aviat deixaria l’aïllament inicial per convertir-se en un monestir benedictí. El 1124 hom va atorgar carta de fundació de la nova casa, amb la corresponent donació de terres i amb el nom de l’Étoile, en record de Pierre de l’Étoile, germà d’Isembaud. El fundador i primer abat morí el 1140 i fou enterrat a l’església abacial; el seu successor, Bernat, va incorporar el monestir a l’orde del Cister el 1145, amb filiació de Pontigny que hi va enviar frares per la instrucció en els costums cistercencs.

L'Étoile
Façana de l'església de l'Étoile


Eremític


Benedictins


Cistercencs

L'Étoile
Interior de l'església

L'Étoile
Capella de l'absis ara tancada i aïllada


A quest canvi li va seguir un llarg període de prosperitat que es veié interromput a causa de les inestabilitats derivades de la guerra dels Cent Anys que la van afectar de manera directa cap el 1356, amb el resultat d’importants destruccions. Després de la seva restauració, a partir del 1520 va entrar en el règim de comenda que la portà de nou a la decadència, estat que es veié agreujat a causa de les guerres de Religió i va tornar a viure nous episodis de destrucció, el 1562, 1569 i 1589. Però el 1621 la casa, que es trobava pràcticament sense activitat, fou reformada i va agafar nou impuls, el que li va permetre arribar fins la Revolució, quan va acabar definitivament la vida comunitària a l’Étoile i va passar a mans particulars. Malgrat la manca de manteniment adequat, el monestir encara conserva un ampli conjunt monumental, en curs de restauració.

L'Étoile
Nau de l'església i espai del claustre


L'Étoile
Façana de la sala capitular

L'Étoile
Sala capitular


L'Étoile
Sala capitular

L'Étoile
Sala capitular

L'Étoile
Sala capitular


Bibliografia:
- BASCHER, Jacques de (1983). Les fondations d'Isembaud, abbé de Preuilly et de l'Etoile. Revue Mabillon. Núm. 293-294. Ligugé: Abbaye Saint-Martin
- GARDA, Claude (1992). L’abbaye de l’Étoile. Rennes: Ed. Ouest-France
 

Situació:

Al nord-est de Poitiers

Baldiri B. - Octubre de 2013