Canònica de la catedral de Tarragona

Catedral de Santa Tecla / Santa Maria de Tarragona

(Tarragona, Tarragonès)

Catedral de Tarragona
Portal central, obra de Jaume Cascalls i del mestre Bartomeu

L'arquebisbat de Tarragona té un origen molt antic, hi ha notícies del segle III amb l'arquebisbe Fructuós. S'hauria bastit una primera catedral dedicada a Santa Tecla situada en algun indret desconegut, però cap al segle VI s'hauria adaptat un espai situat en l’antic recinte cultual d'època romana que havia quedat en desús, per establir-hi la catedral visigoda i les seves dependències.

Façana de la catedral de Tarragona

Després de la invasió musulmana, el 1118 Tarragona fou lliurada pel comte Ramon Berenguer III al bisbe Oleguer de Barcelona. L’arquebisbat fou ocupat després per l’abat de Cuixà i a partir del 1139 per un arquebisbe ja amb seu a la ciutat, Gregori (1139-1146). Una comunitat de canonges ja es trobava a la catedral seguint la regla aquisgranenca, almenys des del segle XI, però potser la seva presència no fou contínua. El 1154, sota l'arquebisbe Bernat Tort, es va reformar la comunitat i hom va adoptar la regla de sant Agustí. El 1170 Alfons I va portar a terme la donació del castell d'Escornalbou a Joan de Santboi, canonge de Tarragona, triat per l’arquebisbe Hug de Cervelló. Hom va establir relació entre la mitra i la canònica del Baix Camp.

El 1171 la catedral, dedicada a Santa Tecla, era en construcció, així com les dependències canonicals, com ara el refetor (ara capella del Santíssim Sagrament). La comunitat canonical fou secularitzada el 1530, abandonant llavors la vida comunitària. Es conserva l’església catedralícia ara dedicada Santa Maria, un edifici de tres naus, amb transsepte, bastida a partir del segle XII i amb una important decoració escultòrica. Encara conserva un ampli i valuós mobiliari. Es conserva també un grandiós claustre d’època romànica amb una extensa col·lecció de capitells.

Apòstols de la portada
Mare de Déu del mainell
Timpà del portal central
Timpà d'un portal lateral
Capitells d'un portal lateral
Sarcòfag paleocristià encastat a la façana
Oleguer
Sant Oleguer de Barcelona
Il·lustració de Historia de S. Oleguer arçobispo de Tarragona y obispo de Barcelona
Oleguer de Barcelona

Oleguer, bisbe de Barcelona entre els anys 1116 i 1137, hauria nascut cap al 1060, era fill d'un alt funcionari de Ramon Berenguer I. Va gaudir d'una acurada educació i el 1076 va entrar a formar part del capítol de canonges de la catedral, el 1089 era ordenat diaca. El bisbe Bertran l'havia ordenat sacerdot i el 1093 era membre de la comunitat de canonges de Sant Ruf que havia fundat el mateix bisbe a Sant Adrià. L'any següent Oleguer era prior de Sant Adrià, càrrec que va deixar per esdevenir membre de la canònica de Sant Ruf d'Avinyó d'on va ocupar el càrrec d'abat. El 1115 va acompanyar Dolça de Provença a Barcelona amb motiu del seu casament amb Ramon Berenguer III, moment que Oleguer fou aclamat bisbe de Barcelona, càrrec que va refusar. Després de la intervenció del papa va acceptar el càrrec de bisbe i també va assumir el de restaurador de l'arquebisbat de Tarragona (1119) càrrec que va ocupar sense abandonar el de bisbe de Barcelona. Va mantenir una intensa activitat participant en concilis, afers polítics de l'època i viatjant a Terra Santa. Va morir el 1137 i és venerat com a sant per l'Església, la seva tomba és a la catedral de Barcelona.

Nau central
Retaule major, obra de Pere Joan (1426)
Predel·la del retaule major amb escenes de la vida de santa Tecla
Pere Joan (1426)
Capitells de la nau
Catedral de Tarragona Catedral de Tarragona Catedral de Tarragona Catedral de Tarragona Catedral de Tarragona
Capella dels Sastres (Reinard Fonoll, segle XIV)
Retaule de la Mare de Déu, del Mestre Aloi,