Abadia de Saint-Chaffre, Le Monastier-sur-Gazeille

Alt Loira següent >
contacte

Alt Loira

Tot i les diferents dates i versions que hom troba en referència a la fundació d’aquest monestir, el que és segura és la seva antiguitat. Hauria estat fundat pel noble Calmini (o Calmin), qui va oferir al voltant del 680 la construcció d’un monestir per acollir els monjos que vivien dispersos en aquest entorn. Hom considera aquest personatge i la seva esposa Namàdia fundadors també de l’abadia de Mozac (Puèi Domat). El primer abat del monestir fou Eudes, personatge format al monestir de Lerins (Alps Marítims), el successor fou el seu nebot, Teofred, que va governar aquest lloc fins que va morir martiritzat en una incursió sarraïna el 732, considerat per aquesta raó sant, és conegut també con sant Chaffre. A Le Monastier es conserva encara un bust reliquiari del sant, del segle XI.

Saint-Chaffre. Le Monastier
Façana de l'església abacial

Capitells de la portada

El 817 Lluís el Pietós restaurà l’abadia i li va imposar la regla de benedictina segons Benet d’Aniana, a més de confirmar-li les seves possessions. A mitjan segle X la casa és reformada un altre cop amb l’arribada de monjos de Saint-Géraud d’Orlhac, des de llavors el lloc és conegut sota l’advocació de Saint-Chaffre. Malgrat una època de relaxament dels costums durant la segona meitat del segle XII, en els segles següents la casa va gaudir d’un llarg període de prosperitat, i es succeïren les ampliacions i millores tant a l’església com a les dependències annexes, una butlla del papa Alexandre III (1179) li confirmava la possessió de dues-centes trenta-cinc esglésies i capelles. El priorat de Chamalières, depenia d'aquest monestir.

Saint-Chaffre

Va patir els efectes de la guerra dels Cent Anys, el 1361 el monestir fou ocupat militarment pels mercenaris, en aquelles dates l’abadia fou fortificada i es va bastir el castell abacial que encara es conserva. A partir del segle XVI la casa va passar a estar regida per abats comendataris, les obres de construcció i millora es succeïren en el temps i encara en el segle XVIII s’aixecaven unes noves dependències conventuals. Durant la segona meitat del segle XVI, el monestir va patir els efectes de les guerres de Religió i finalment fou suprimit el 1787.

Reliquiari de sant Chaffre
Detall de la façana