Monestirs del
País del Loira
Abadia de Saint-Vincent de Nieul-sur-l'Autise
< anterior Inici França País del Loira Vendée següent >

Vendée

Aquesta canònica fou fundada el 1068 per Airaud Gassedenier, senyor de Vouvant, qui també la va dotar amb béns per poder facilitar el seu bon desenvolupament. Aquest suport econòmic es va veure reforçat per altres personalitats de l’època, especialment el comte de Poitiers, alhora duc d’Aquitània. Fou en aquella època que es va bastir l’església romànica, que encara es conserva. Tradicionalment s’ha considerat que Nieul fou el lloc on va néixer Elionor d’Aquitània (1122-1204), filla del duc Guillem X d’Aquitània, reina consort de França i d’Anglaterra i mare de Ricard Cor de Lleó, que va morir a l’abadia de Fontevraud (Maine i Loira) on fou enterrada. Durant el segle XIII l’abadia va participar en les feines de dessecament dels aiguamolls que ocupaven gran part d’aquest territori, treballs que es van desenvolupar durant molts anys.

Nieul-sur-l'Autise
Saint-Vincent de Nieul-sur-l'Autise

agustinians

Nieul-sur-l'Autise
Portada de l'església

Nieul-sur-l'Autise
Capitells de la portada

El 1317, amb la creació de la diòcesi de Maillezais, aquesta casa va deixar de dependre de Poitiers per passar al nou bisbat i antiga abadia. La casa va resultar afectada econòmicament per les guerres de Religió. El 1666 la diòcesi de Maillezais fou traslladada a La Rochelle, per això el 1715, quan el papa Climent XI va secularitzar aquesta casa els seus béns foren administrats des del nou bisbat. A mitjan del segle XIX les importants restes de l’abadia foren protegides i des del 1968 són de propietat pública.

Fontevraud
Elionor d'Aquitània